ÇANAKKALE’YE GİTTİLER AMA GERİ DÖNMEDİLER
Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapan ve günümüzde müze olarak kullanılan 123 yıllık tarihi bina 1915 yılında Sivas Erkek Lisesi olarak hizmet veriyordu. Çanakkale Savaşı başladığında o lisenin son sınıf öğrencileri eğitimlerini bırakıp gönüllü olarak cepheye koştu. Henüz bıyıkları dahi terlemeyen ancak yürekleri vatanları için atan o öğrenciler cephede kahramanca savaştı. Savaş kazanıldı ama o liselilerin tümü şehit düştü. Şehitler Lisesi olarak anılan Sivas Lisesi’nde öğrenciler bu sene Çanakkale Şehitlerini Anma etkinlikleri kapsamında şehit olan ağabeylerine mektup yazdı. Yazılan mektuplar okulun Çanakkale Koridoru’nda sergileniyor. Mektupları okuyanlar duygulu anlar yaşıyor.
1887 yılında kurulan okuldan birçok önemli şahsiyetin geçtiğini ifade eden Sivas Lisesi Okul Müdürü Selahattin Erdem tarihin şanlı sayfalarında yer almanın onurunu taşıdıklarını söyledi.
Erdem “1887 yılında Mülki İdadi olarak açılan okulumuz daha sonra Sultani olmuş 1924 yılında da Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda Sivas Lisesi adını almıştır dedi.
O dönem öğrencilerin kara tahtaya “Hocam Biz Çanakkale’ye gidiyoruz Allah’a ısmarladık” yazarak cepheye koştuklarını ifade eden Erdem, sözlerini sürdürdü..
Çanakkale Şehitleri Anma Etkinlikleri kapsamında geçen sene okul bahçesine çadır kurarak o yılları anlatan Sivas Lisesi öğrencileri bu sene ise farklı bir proje uyguladı.
Okul öğrencileri Çanakkale Şehitleri’ni yazdıkları mektuplarla andı. Öğrencilerin okullarından giden atalarına yazdıkları yazılar şiirler ve mektuplar okul içinde oluşturulan “Çanakkale Koridoru’na” asıldı. Müdür Erdem OKUL ÖĞRENCİLERİNİN ŞEHİTLERE MEKTUP YAZDIĞINI BELİRTTİ.